סרטן המעי הגס 26.10.2021

צריכת סיבים תזונתיים ותוצאי ניתוח לטיפול בסרטן המעי הגס והחלחולת

במחקר שהתפרסם ב-JAMA Surgery נמצא כי מטופלים שהקפידו על תזונה עשירה בסיבים תזונתיים לפני ניתוח לטיפול בסרטן המעי הגס והחלחולת התייצגו עם פחות סיבוכים ניתוחיים

סיבים תזונתיים. אילוסטרציה

סיבוכים בתר-ניתוחיים מקושרים לעלייה בתחלואה ובתמותה במטופלים עם סרטן המעי הגס והחלחולת (Colorectal Cancer-CRC). צריכה תזונתית של סיבים היא גורם סיכון בר-שינוי המקושר לבריאות המעי ומשום כך חוקרים תוהים האם היא יכולה להשפיע על הסיכון לסיבוכים לאחר ניתוח לכריתת CRC.

מטרת המחקר היתה לבחון את הקשר בין צריכה תזונתית של סיבים לפני הניתוח והסיכון לסיבוכים לאחר ניתוח עבור CRC.

המחקר בוצע בשיטת עוקבה המשתמש המידע מתוך מחקר COLON (Colorectal Longitudinal Observational Study on Nutritional and Lifestyle Factors). מחקר זה גייס מטופלים בגירים עם CRC בכל שלב אבחנתי מ-11 בתי חולים בהולנד בין התאריכים אוגוסט 2010 עד דצמבר 2017. מחקר זה כלל מטופלים עם CRC בשלב I עד IV אשר עברו ניתוחי בטן אלקטיביים. החשיפה שנבדקה היתה צריכה קבועה של סיבים תזונתיים בעת האבחון ב-CRC בעזרת שאלון על אודות תדירות הצריכה של 204 פריטי מזון.

התוצאים העיקריים כללו סיבוכים כלשהם, סיבוכים ניתוחיים ודליפת אנסטמוזות שהתרחשו תוך 30 יום מהניתוח עבור CRC. הקשר בין צריכה של סיבים תזונתיים לבין סיכון לסיבוכים בתר-ניתוחיים נבחן בעזרת רגרסיה לוגיסטית. בוצעו ניתוחים סטטיסטיים נוספים לפי ריבוד על פי מין, מיקום הגידול ומקור הסיבים התזונתיים.

מתוך 1,399 נבדקים שנכללו בניתוח הנתונים, הגיל החציוני עמד על 66 (טווח בין רבעוני של 61-72) שנים, מהם 896 היו גברים (64%). תוצאות המחקר הדגימו כי מספר הנבדקים שאירע להם סיבוך כלשהו עמד על 397 (28%), וסיבוכים ניתוחיים אירעו עבור 235 נבדקים (17%). מתוך 1,237 נבדקים עם אנסטמוזות, 67 (5%) חוו דליפה מהאנסטמוזות. צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים (לפי 10 גר' ליום) נמצא קשור לשיעורים נמוכים של סיבוכים בכלל (יחס סיכויים של 0.75, רווח בר-סמך של 95%, 0.62-0.92) וסיבוכים ניתוחיים בפרט (יחס סיכויים של 0.76, רווח בר-סמך של 95%, 0.6-0.97) אך לא נמצא קשר בין צריכה זו לבין שיעור הדליפות מהאנסטמוזות (יחס סיכויים של 0.97, רווח בר-סמך של 95%, 0.66-1.43).

עבור נשים, צריכה תזונתית נמצאה קשורה לעלייה בשיעור הסיבוכים (יחס סיכויים של 0.64, רווח בר-סמך של 95%, 0.44-0.94), אך קשר זה לא נמצא עבור גברים (יחס סיכויים של 0.79, רווח בר-סמך של 95%, 0.63-1.01). צריכת ירקות כמקור לסיבים (לפי 1 גר' ליום) נמצא קשור באופן הפוך לסיבוכים מכל סוג (יחס סיכויים של 0.9, רווח בר-סמך של 95%, 0.83-0.99) וסיבוכים ניתוחיים (יחס סיכויים של 0.87, רווח בר-סמך של 95%, 0.78-0.97).

מסקנת החוקרים היתה כי צריכה קבועה של סיבים תזונתיים לפני ניתוח נמצא קשור לירידה בסיבוכים עבור מטופלים עם CRC. ממצאים אלה מרמזים כי ראוי לשקול שיפור בצריכת הסיבים התזונתיים בתכניות שיקום מקדים עבור מטופלים המועמדים לניתוח עבור CRC.

מקור:

Kok DE, et al. (2021) “Association of Habitual Preoperative Dietary Fiber Intake With Complications After Colorectal Cancer Surgery.” JAMA Surgery, September 2021. Vol. 156, Issue 9, p. 827–835. doi:10.1001/jamasurg.2021.2311

נושאים קשורים:  סרטן המעי הגס והחלחולת,  סיבים תזונתיים,  סיבוכי ניתוח,  תוצאי ניתוח,  מחקרים
תגובות